Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Är den bästa utbildningen den som är tillgänglig för alla? Som anpassar sig efter individens förutsättningar och livssituation? Vi tycker att kunskap ska vara tillgänglig för alla, oavsett hur livet ser ut. Ibland kan det vara en utmaning att plugga vidare efter gymnasiet men med Komvux på distans på NTI-skolan så skapas nya möjligheter så att fler kan bygga vidare på sina kunskaper samt gå vidare i livet och karriären.

 

För dig som vill ha en andra chans

Det är inte alltid lätt att veta vad man vill i livet när man går på gymnasiet. Många behöver tid på sig för att hitta rätt väg. Andra kanske jobbar ett tag men känner att det är dags för en ny karriär. Livet är föränderligt och det behövs nya chanser samt möjligheter. Komvux på distans är just en sådan andra chans till att gå vidare mot nya mål. Är du en av dem som känner att det är dags att gå en ny väg i livet finns det många kurser och utbildningar som tar dig dit du vill.

 

För dig som jobbar

Många börjar jobba efter gymnasiet och får man sedan tanken att man vill studera vidare kan det vara svårt att gå från månadslön till studiemedel och få det att gå ihop. Med studier på distans kan du kombinera arbete med att läsa vidare. Genom att läsa på kvällar och helger kan du kompetensutveckla dig inom ditt yrke eller att läsa en helt ny inriktning om du känner att du vill byta jobb helt och hållet. Det går att äta studiekakan samtidigt som du har jobbkakan kvar.

 

För dig som är barnledig

Att få barn innebär inte att livet måste ta en paus. Visst tar barn tid men inte så mycket att det inte ryms studier också. JK Rowling skrev sin första bok om Harry Potter medan hon var barnledig, så allt är möjligt. Har du nyss blivit förälder går det att läsa på distans medan ditt barn sover eller leker och vill du inte känna dig pressad av heltidsstudier kan du plugga på deltid. Du har möjlighet att skapa dig själv en framtid medan du ger ditt barn en bra start på livet.

 

För dig som är ute och reser

Att studera på distans möjliggör inte bara att man kan studera hemma i soffan eller på ett fik, soffan och fiket kan lika gärna ligga i ett annat land. I och med att ditt klassrum är digitalt följer det med dig var än du är, även om din läslust råkade falla på samtidigt som du hade planerat den där långa utlandstrippen. Det kan faktiskt vara en fördel att plugga på distans utomlands. Om du till exempel läser en kurs i spanska, finns det då någon mer lämplig plats för det än Spanien eller Sydamerika? Ta dina språkstudier dit språket talas. Väljer du dessutom ett land med låga levnadsomkostnader räcker studiemedlen längre.

 

För dig som bor långt ifrån en skola

Var man befinner sig geografiskt kan vara ett hinder för att plugga vidare. Visserligen är alla kommuner i Sverige skyldiga att erbjuda Komvux men oftast ligger skolorna centralt och bor man ute på landsbygden kan det vara krångligt och tidsödande att pendla dagligen till skolbänken. Har man däremot sin skolbänk i sin dator eller telefon finns de utbildningar man vill gå på bara en armslängds avstånd. Komvux på distans gör dessutom studierna mer demokratiska. Traditionellt har skolans geografiska läge påverkat tillgången på både lärare samt vilka kurser och utbildningar som erbjuds. De som bor på en liten ort får ofta inte samma utbud som de som bor i storstäderna. Men med distansstudier har du som pluggar på Komvux i Forshaga, Grums eller Håbo samma möjligheter som den som läser Komvux i Stockholm eller Kungsbacka. Med distansstudier finns kunskaperna där du finns.

 

För dig med en funktionsnedsättning

Samhället har ett ansvar att vara tillgängligt för alla men det kan ändå vara svårt att studera vidare om man har en funktionsnedsättning. Inte alla skolor och utbildningar klarar av att anpassa sig fullt ut om man är rörelsehindrad, har en läs- och skrivsvårigheter eller något annat som gör att man behöver extra pedagogiskt stöd och hjälpmedel.

Med studier på distans på NTI-skolan kan man delta i en utbildning på sina villkor. Här har du som har en nedsättning friheten att läsa i en miljö som fungerar efter dina förutsättningar. Du behöver inte bekymra dig om din skola är tillgänglig eller har det stöd du behöver. Det mesta av utbildningen sker via din dator, surfplatta eller telefon och du kan använda de eventuella tekniska hjälpmedel du använder för allt annat datorarbete. Kontakten med läraren sker också via telefon eller mejl, du kan alltså välja en kommunikationsmetod som fungerar för dig. Även läromedlen går att anpassa efter olika behov. Det finns en mångfald av olika läromedelstyper; e-böcker, talböcker, bildspel, podcasts, webbinarium och mycket annat. Du kan enkelt tillgodogöra dig kunskaperna på dina villkor.

 

Komvux på distans – studier som passar alla.

 

6 Kommentarer
 • Tatjana Gaidenko
  Posted at 09:50h, 27 april Svara

  Hej,
  Hur kan man söka den utbildning?

  Med vänlig hälsning,
  Tatjana

 • NTI-skolan Administratör
  Posted at 08:21h, 03 maj Svara

  Hej Tatjana, man ansöker till oss via den kommun som man är folkbokförd i. Lycka till!

 • Raghda
  Posted at 09:35h, 06 maj Svara

  Hej!
  Vilken typ av utbildningar har ni?

  • NTI-skolan Administratör
   Posted at 10:33h, 06 maj Svara

   Hej! Vi har över 250 kurser och kurspaket på distans. De hela vårt utbudet i din hemkommun här. Har du fler frågor så går det jättebra att kontakta vår administration, studie- och yrkesvägledare m fl i supportforum.

 • Raghda
  Posted at 09:48h, 06 maj Svara

  Kan jag plugga i Stockholm och ta godkänd av min kommun, om jag bor i Strängnäs?

  • NTI-skolan Administratör
   Posted at 10:34h, 06 maj Svara

   Hej Raghda, Om Strängnäs inte har den utbildning som du vill söka så kan du ansöka via sk interkommunal ersättning och då läsa via en annan kommun. Läs mer här.

Posta en kommentar