AnnaMaria Börjesdotter, naturprogammet

Läste in hela naturprogrammet av bara farten!

Anna_Maria_Börjesdotter

Möt AnnaMaria, en härlig tjej som studerar och jobbar i Lund där hon bor med sin sambo. Hennes största intressen är att lära sig nya saker och träffa nya människor men hon trivs även då hon får resa, vara ute in naturen, läsa böcker och vara allmänt kreativ.

På gymnasiet läste hon samhällsprogrammet och när hon var klar med det satsade hon på att resa och jobba. Tanken var hela tiden att hon så småningom skulle läsa vidare på högskola men visste inte riktigt till vad.

– För att få fler valmöjligheter började jag läsa in naturkunskapsämnen och av bara farten läste jag in hela naturvetenskapliga programmet.

Valet att läsa på NTI-skolan på distans var lätt, det gav henne möjlighet att jobba och studera samtidigt.

– Jag började först att studera på Komvux i staden där jag bodde, men med det upplägget gick det alldeles för långsamt eftersom mina lektioner hela tiden krockade med mina jobbtider. På NTI var det istället lätt att både pussla ihop ett fungerande studieupplägg och att jobba.

AnnaMaria har nu läst allt från kemi, fysik och biologi till matematik, engelska steg 6 och svenska 3. Studietakten lade hon på 100 % eller 50 % men det gick att anpassa om det behövdes.

– Om jag behövde anpassa någon studietakt så var det ett enkelt telefonsamtal till NTI-skolan som räckte och så hade jag förlängt kursen och fick mer tid på mig att hinna klart alla moment.

Tips som AnnaMaria kan ge dig som funderar på att plugga på distans:

– Att studera på distans kräver mycket självdisciplin och att verkligen öppna böckerna och göra uppgifterna som finns på elevhemsidan för att få goda resultat. Detta var något som blev enklare med tiden, och de allra sista kurserna jag läste kändes lätt som en plätt tack vare rutin och mycket vilja. Oavsett om du bestämmer kurstakten själv kan det vara smart att ha en egen deadline så att man inte släpar efter i onödan med exempelvis inlämningsuppgifterna.

På frågan om hon skulle rekommendera NTI-skolan för sina vänner får vi svaret:

– Jag vill absolut rekommendera NTI distans till andra i samma situation, som kanske behöver läsa till ämnen för behörighet eller kanske också läsa upp ämnen för att höja sina chanser att komma in på sin drömutbildning. Det är en väldigt flexibel skola och det är inga problem att ha andra sysselsättningar vid sidan av, som exempelvis jobb, eller till och med att resa utomlands (så länge du har tillgång till dator samtidigt). Det är även lätt att följa instruktionerna och kursens upplägg och kriterier på elevhemsidan, som är fylld med hjälpmedel i form utav videos, länkar till hemsidor, nedladdningsbart material. Man får även snabb respons från lärare & administration som går att nå på både mejl och telefon.

AnnaMaria berättar att studierna på NTI-skolan har gett henne en ny start och nya möjligheter i livet.

– Tack vare mina studier på NTI-skolan har jag skaffat mig goda livserfarenheter samtidigt som jag breddat min gymnasiekompetens. Idag läser jag på Lunds universitet till Civilingenjör inom Kemiteknik.

Vi använder oss av cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så bra som möjligt. Accepterar du att cookies används?

NejLäs mer Ok